×
Düzce Sağlam Depo

Düzce Sağlam Depo

Çevrimiçi
Düzce Sağlam Depo

Merhabalar👋

Düzce Sağlam Depo ile iletişime geçtiğiniz için teşekkürler. Size nasıl yardımcı olabiliriz?

Mazot Tankları Depolama Yönetmeliği Nedir?

Mazot Tankları Depolama Yönetmeliği Nedir? Mazot, belirli araçlarda yani uyumlu araç deposuna sahip cihazlarda kullanılan bir çeşit yakıt türü olarak geçmektedir. Özellikle çiftçilerin kullandığı kamyon ve traktörlerde sıklıkla mazot kullanılmaktadır. Mazot tankları, bu yakıtın konduğu bir çeşit depodur ve kullanılması, depolanması için çeşitli yönetmeliklere sahiptir. Yanıcı bir madde olması sebebi ile depolanırken güvenlik ve sağlık önlemlerinin alınması gerekir. Bu sayede kaliteli bir şekilde depolanırken insan ve çevreye de olası bir zarar vermesi önlenebilmektedir.

Yakıt olarak kullanılan mazot gibi tehlikeli maddelerin güvenli bir şekilde depolanmasını düzenleyen kurallar ve standartlar yönetmelik olarak tasarlanır ve uygulanır. Bu aynı zamanda çevre ve insan sağlığı için muhakkak olması gereken bir durumdur. Türkiye’de bu konuyla ilgili düzenlemeler, Tehlikeli Maddelerin Karayolu ile Taşınması Hakkında Yönetmelik ve Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik ile koruma altına alınmıştır. Ayrıca, uluslararası standartlara uyularak mazot tankları ve depolanması yönünde bir rehber niteliğindedir. Genellikle büyük çaplı alımlarda tanklarda depolama zorunlu bir durumdur. Bu durumda da yönetmeliklere uymak ve standartları yerine getirmek gereklidir. Aşağıda uyulması gereken temel unsur ve faaliyetlere ulaşabilirsiniz;

Depolama Tanklarının Yapısı:

Mazot depolama için geliştirilen tanklar mekanik olarak çift cidarlı olmalıdır. Çift cidar sayesinde iç tankta oluşabilecek delinme ve sızıntılar, dış katmandaki tabaka sayesinde korunma avantajına sahip olur. Mazot tankları, kimyasal dayanıklı ve dış etkilere karşı korunaklı bir malzemeden üretilmelidir. Mazot ile depo malzemesinin reaksiyona girmemesi önerilir.

Tankların Konumlandırılması:

Yeraltı ve yerüstü mazot tankları yerleştirilmesinde belirli mesafelere uyulması gerekir. Özellikle eğer bu depolar yerleşim yerlerinde kurulacaksa olası izinlerin ve onayların alınması zorunludur. Olası bir çevre zararını ve yangın riskini engellemek için şarttır. Mazot tankları, patlama ya da yangın riskini en az olacak şekilde yerleştirilmelidir.

Periyodik Bakım ve Kontroller:

Mazot tankları sızdırıp sızdırılmadığı konusunda muhakkak düzenli olarak kontrol edilmelidir. Bu kontroller, çevreye yayılacak tehlikeli maddelerin önlenmesi açısından büyük önem taşır. Ayrıca, yönetmelikler tankların belirli aralıklarla denetlenmesini zorunlu kılar. Bu denetimlerin sonucunda eksiklikler tespit edilirse, bunların hızla giderilmesi gerekmektedir.

Çevre Koruma Önlemleri:

Mazot tanklarının depolanmasında çevreye verilecek olası zararların önlenmesi için koruyucu tedbirler alınmalıdır. Olası sızıntılarda, yakıtın toprağa veya yeraltı sularına karışmasını önlemek amacıyla tankların etrafına bariyerler konulabilir.

İzinsiz Depolama:

Mazot gibi tehlikeli sayılan maddelerin, lisanslı tesisler dışında izinsiz depolanması kesinlikle tehlikeli ve yasaktır. Depolama alanlarının yönetmeliklere uygunluğu, yetkili kurumlar tarafından denetlenir.

Mazot Tankları Depolama Alanı Nasıl Belirlenir?

Mazot tankları depolanacağı zaman yönetmeliklere ve saklanma koşullarına uyumu şarttır. Yanıcı ve patlayıcı bir madde olması çevre ve insan sağlığı için risk teşkile der. Özellikle köy gibi yerlerde tarlalarda kullanılacak pek çok aracın yakıtıdır. Bu nedenle toplu alım yapılıp depolanmaları gerekebilir. Petrol ofislerinde de alınan mazotların yönetmeliklere uygun depolandıkları bilinir. Mazot tankları için depolama alanı belirlemek, güvenlik, çevresel etkenler ve yasal düzenlemeler göz önünde bulundurularak dikkatli bir planlama gerektirir. Depolama alanı belirlenirken aşağıdaki unsurlar dikkate alınmalıdır:

Depolanan Alanın Zemini

Su Geçirmez Zemin: Mazot tankları için saklama alanları, olası bir sızıntı olayında yakıtın toprağa karışmasını önleyecek şekilde su geçirmez zeminlerle çevrelenmiş olması gereklidir. Çevresel riskleri bu sayede engellemeyi amaç edinebilirsiniz.

Yükseltilmiş Alanlar: Mazot depolama bölgeleri, sel veya su baskınlarına karşı korunmuş olmalıdır. Bunun için hafif yüksekte konumlandırılmaları akıllıca bir yöntem olmaktadır. Bu, tankların suyla temas etmesini ve yakıtın su ile seyreltilmesinin önüne geçerek kalitesinde bir değişiklik meydana gelmesini önler.

Yerleşim Yeri ve Mesafe Kriterleri

Güvenlik Mesafeleri: Depolama alanının yerleşim yerlerine, yollar, su kaynakları ve diğer yapılara belirli bir mesafede kurulması gerekmektedir. Olası bir sızıntı veya patlamada etkilenen bölgenin minimum olması amaçlanır.

Endüstriyel Bölgelere Yakınlık: Genellikle mazot tankları endüstriyel alanlarda konumlandırılır. Hem nakliye işlemlerinin kolay olması hem de riskin daha az yerleşim yoğunluğuna sahip bölgelerde minimize edilmesi için bu tür bölgeler tercih edilir.

Yangın Güvenliği

Yangın Söndürme Ekipmanları: Depolama alanının yangına karşı korunabilmesi için çevresinde uygun yangın söndürme ekipmanları eksiksiz bir şekilde konumlandırılmış olmalıdır. Olası bir yangın durumunda hızlı müdahale sayesinde büyük bir facia önlenebilir. 

Yangın Duvarları: Mazot tanklarının bulunduğu alan, yangın duvarları veya yangına dayanıklı bariyerlerle çevrilerek yangının yayılma riskini azaltabilir. Olası yangından sıçramalar da bu sayede büyük ölçüde engellenmektedir.

Denetimler ve Bakım:

Periyodik Kontroller: Mazot tankları olduğu alanın düzenli olarak denetlenmesi gerekir. Sızdırmazlık, yangın önlemleri ve genel güvenlik açısından sürekli bakım ve kontrol yapılmalıdır.

Dikkat edilmesi gereken tüm bu hususlar, mazot tankları depolama alanı seçiminde dikkate alınması gereken temel kavramlardır. Çevre ve olası riskler için muhakkak uyulması ve hassas olunması gereklidir. Depolama alanı güvenlik standartlarına uygun seçilmezse çevresel zararlar, yangınlar ve diğer tehlikeli durumlar meydana gelebilir. Yasal yönetmeliklere uygun hareket etmek hem çevreyi koruma hem de insan sağlığını güvence altına alma açısından kritik öneme sahiptir.

Mazot Tankları Depolama Kapasitesi Nasıl Hesaplanır?

Mazot alınmadan önce depolanacağı alanın hazırlanması ve yönetmeliklere uygun olması gerekir. Bunun dışında elbette depolama kapasitesine göre bir alım ve depolama gerçekleştirilir. Bu aynı zamanda oluşabilecek diğer risklerin de önüne geçilmesinde fayda sağlar.  Mazot tankları depolama kapasitesi, kullanılan tankın fiziksel boyutlarına, şekline ve kurulumuna göre hesaplanır. Kapasite hesaplamasında dikkate alınan başlıca faktörler şunlardır:

Mazot tanklarının çoğu silindirik şekildedir. Bu tankların hacmi, çapı (d) ve uzunluğu (L) kullanılarak hesaplanır. Dikdörtgen tankların hacmi, genişlik (W), yükseklik (H) ve uzunluk (L) kullanılarak hesaplanır.

Silindirik Tanklar İçin:
Bir silindirin hacmi aşağıdaki formül ile hesaplanır:

Hacim=π×(c\cap2)2×uzunlukHacim = \pi \times \left(\frac{çap}{2}\right)^2 \times uzunlukHacim=π×(2c\c​ap​)2×uzunluk

Bu formülde:

  • π\piπ değeri 3.14159’dur.
  • Çap (d) tankın genişliği, uzunluk (L) ise tankın boyunu ifade eder.

Dikdörtgen Tanklar İçin: 

Dikdörtgen tanklar için bu formül kullanılır;

Hacim=genis\clik×yu¨kseklik×uzunlukHacim = genişlik \times yükseklik \times uzunlukHacim=genis\c​lik×yu¨kseklik×uzunluk

Bu formülde genişlik (W), yükseklik (H) ve uzunluk (L) tankın boyutlarını belirtir.

Eğer tank çift cidarlıysa, iç ve dış cidarlar arasındaki boşluğun da hesaplamalara dahil edilmesi gerekir. Bu tür tanklar, genellikle olası sızıntılara karşı ekstra güvenlik sağlar. Yönetmelikler ve güvenlik standartlarına göre, tankın maksimum kapasitesinin %100’ü doldurulmaz. Bu, genellikle taşma önleme sistemleri ve termal genleşme için bir boşluk bırakılarak hesaplanır. Depolama tankları genellikle %90 ila %95 kapasiteyle doldurulur. Bu hesaplamalar, mazot tanklarının kapasitesini belirlerken kullanılan temel matematiksel yöntemlerdir. Depolama kapasitesi hesaplanırken, yasal düzenlemelere ve güvenlik faktörlerine dikkat edilmelidir.

Bu yönergeleri ve hesaplamaları dikkate alarak hesaplanan mazot tankları çok daha güvenilir ve kolay bir şekilde depolanma avantajına sahip olur. Dikkat gerektiren hususlarla beraber depolama kapasitesi ve şartları uygulanabilir. Ayrıca bu tarz durumlarda önlemler alınarak da olası yangın ve patlama gibi diğer faktörler kontrol altına alınmış olur. Yönetmeliklere ve daha fazlasına sitemizden ulaşarak fikir sahibi olabilir ve dilerseniz de bizlerden destek alabilirsiniz.

Yönetim
14 Aralık 2024
Menü Görüntüle
teklif-al-img
İHTİYAÇLARINIZ İÇİN HEMEN İLETİŞİME GEÇİN,
SİZE UYGUN TEKLİFLER SUNALIM.